Saturday, February 4, 2017

KT Walk... Hari Pertama
Pusat Bandaraya Kuala Terengganu yang sebelum ini dianggap `bandar mati’ oleh segelintir pihak.dijangka akan kembali meriah apabila Pasar Malam KT Walk yang akan beroperasi setiap Jumaat, bermula 24 April ini. Pasar malam di Jalan Ismail, Kuala Terengganu terlibat mula ditutup kepada orang ramai bermula jam 3 petang bagi memudahkan peniaga membuat persiapan tempat sebelum perniagaan bermula dari jam 5.00 petang dan berakhir jam 12.00 tengah malam.

Kawasan yang terlibat sepanjang 500 meter dari bangunan Menara PMINT sehingga Tabung Haji.
Datuk Bandar Kuala Terengganu, Dato’ Mohamad Kamil Othman, berkata seramai 100 peniaga tempatan akan terlibat menjual produk seperti makanan tradisional Terengganu, produk asas tani, pakaian, barangan cenderahati dan kraftangan. Katanya, sekiranya mendapat sambutan luar jangkaan, jumlah peniaga akan ditambah dan tempoh perniagaan dilanjutkan sehingga jam 3.00 pagi.

“Pada masa sama lokasi akan diperluaskan bermula jalan berdekatan Hotel Seri Malaysia sehingga Stadium Sultan Ismail Nasarudin Shah. “MBKT percaya apa yang dilaksana itu mendapat sambutan berikutan tiada pasar malam seumpama itu di Terengganu, selain berada di tempat strategik dan tumpuan ramai,”katanya.

Menurut Mohamad Kamil, pelbagai kelainan ditampilkan, termasuk mempelawa pengusaha nasi dagang, keropok lekor, satar dan `otok-otok’ berniaga di lokasi sama.. “Orang ramai pasti menggemarinya kerana tidak perlu mencari lokasi lain untuk makan atau minum.

“Kita akan memastikan harga yang ditawarkan berpatutan supaya sepadan dengan kadar sewa yang dikenakan, hanya RM5 bagi setiap tapak,”katanya kepada pemberita pada sidang media, di pejabat MBKT, hari ini. Katanya, setiap peniaga akan dibekalkan tong sampah bagi memastikan kawasan masing-masing terjaga dan kekal bersih setiap masa.

“Kita juga akan menempatkan beberapa pengawal keselamatan dan anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) sepanjang operasi,”katanya. Tambahnya, aktiviti dan persembahan kebudayaan turut dianjurkan antaranya tarian tradisional Terengganu; malam kesenian islam; demontrasi silap mata, ayam serama, canting batik dan sukan mini marathon, street Soccer.
Katanya, orang ramai boleh meletak kenderaan masing-masing di tempat letak kenderaan di Jalan Batas Baru, PB Square dan tapak stesen teksi lama.Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 comments:

Post a Comment

Sertai Kami dan Sokonglah Blog ini...

Kemudahaan Maklumat Di Blog Truly Terengganu

:: Blog ini menyediakaan kemudaan Direktori setiap daerah bagi kemudahaan penginapan dan makan minum
:: 95 % Maklumat Perlancongan dan tempat adalah hasil dari lawatan penulis blog sendiri
:: Terdapat Kalender Pelancongan bagi memudahkan Pelawat membuat perancangan pelancongan
:: Ada kemudahaan akses maklumat tempat yang menarik bagi setiap daerah melalui akses 'Menarik di Daerah ..'
:: Peta Interktif Pelancongan Bagi semua Tempat Popular di Terengganu(Iksan Tourism Terenggganu)
 
Sumber Peta : Tourism Terengganu


Truly Terengganu Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha