Dodol Daun Palas merupakan Perusahaan Tradisi penduduk kampung Batangan Marang. Ianya sangat berlainan berbanding dengan dodol-dodol lain yang ada di pasaran. Ini kerana setiap dodol yang di keluarkan akan dibalut menggunakan daun palas. Penggunaan daun palas akan menjadikan dodol tersebut lebih sedap baunya.
Kami sekeluarga amat mengemari dodol ini berbanding dengan dodol lain yang dibungkus dengan bungkusan plastik. Hari ini kami cuba ke Kampung Batangan bagi melihat sendiri perusahaan membuat dodol daun palas ini. Untuk makluman semua, terdapat banyak tempat yang membuat dodol dikampung ini. Dodol yang dihasilkan tiada berjenama, cuma apa yang membezakan dodol ini ialah rasanya dan warna plastik setiap bungkusan besar.
Satu bungkusan dodol daun palas ini adalah RM7 bagi 50 unit dodol palas. Kebiasaannya di warung luar menjual dodol ini dengan harga 20 - 30 sen satu. Keluarga En Muhammad bin Abdullah merupakan salah pengusaha dodol palas ini. Menurut beliau tempoh dodol ini dimasak biasanya memakan masa selama 9 jam. Lama jugak ye! Proses pembungkusannya juga nampak rumit. Baik beli jer dari buat sendiri... cerewet. 1 kuali besar boleh menghasilkan kira-kira 5000 unit bungkusan dodol daun palas.
Pembungkusan Dodol daun palas
Dodol dipotong kepada saiz yang kecil sebelum dibungkuskan
Rupa dodol dalam bungkusan daun palas
Bungkusan Besar. Harga RM7 X 50 unit
0 comments:
Post a Comment